Gjøre årsoppgjøret selv? 8 ting du må vite...

Er du en av de som har ført regnskapet selv i et av de nye skybaserte systemene Fiken eller DNB Regnskap?



Nå er snart"regnskapets time" kommet  med fristene for skattemelding og årsregnskap er det viktig at regnskapet er i orden.  Er du klar?

Her er 8 ting du må vite:

1. Årsregnskap + noter = Årsoppgjør
Årsoppgjøret er bedriftens offentlige regnskap, som blir tilgjengelig for alle.. Det skal inneholde resultatregnskap, balanse, noter. For små bedrifter er det ikke lenger krav om årsberetning. 

2. Årsoppgjørets hoveddeler:
Den regnskapsmessige og den skattemessige. Årsregnskap, "frivillig" årsberetning og eventuell revisjonsberetning må ferdigstilles innen seks måneder etter regnskapsårets slutt. Årsregnskapet er offentlig tilgjengelig og er et av bedriftens viktigste utstillingsvinduer. Årsregnskapet må inneholde resultatregnskap, balanse og noter.

3. Riktig informasjon er viktig
Dette er helt avgjørende, både for deg selv og bedriftens eksterne interessenter. I tillegg til årsregnskapet må ligningspapirer og aksjonærregisteroppgaver være i orden.

4. Vær tidlig ute med bilag og oppgaver
Å utarbeide årsregnskap og skattemelding kan by på utfordringer. Det er du som driver næringsvirksomheten som har ansvar for å bidra med korrekte opplysninger. Økte krav til dokumentasjon betyr at du bør planlegge og strukturere arbeidet. Alle relevante bilag og oppgaver bør leveres til regnskapsfører så tidlig som mulig på nyåret.

5. Disse må levere årsregnskap
* Aksjeselskap.
* Enkeltpersonforetak som i året har hatt eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller et gjennomsnittlig antall ansatte over 20 årsverk.
* Andre foreninger, etter samme kriterier som i punkt 2.

6. Er det nok å levere næringsoppgave?
Alle som driver næringsvirksomhet må levere næringsoppgave. Det vil si: Aksjeselskaper og enkeltpersonforetak eller ANS/DS/KS.

7. Det finnes unntak
Næringsdrivende med enkle skattemessige forhold kan levere næringsrapport skatt i stedet for næringsoppgaven. Det samme gjelder innehavere av enkeltpersonforetak, dersom omsetningen i inntektsåret ikke overstiger 50.000 kroner.

8. Er jeg revisjonspliktig?
Alle aksjeselskaper (AS) er i utgangspunktet revisjonspliktige.
Tre unntak gjør at du velge bort revisor for ditt selskap:
1) Hadde selskapet ditt i de to siste årene driftsinntekter under 5 millioner kroner?
2) Er balansesummen under 20 millioner kroner?
3) Et gjennomsnittlig antall ansatte ikke over 10?

Revisjonsplikten inntrer året etter at man har oversteget grensen. For at du skal være omfattet av unntaket, må det gis beskjed til Brønnøysundregisteret. Revisjonsplikten gjelder også for enkeltpersonforetak – når de er regnskapspliktige.


Synes du dette blir vanskelig?

Ta kontakt med oss  post@bedriftskanalen.no 

Vi tilbyr bistand til årsavslutningen 2022 til de som fører regnskapet selv

Besøk vår hjemmeside www.bedriftskanalen.no

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjelp - jeg har fått ansatte !

Kan og bør jeg føre regnskapet selv?

Fører du regnskapet selv - men savner noen å spørre?